Wat is kinesiologie

Kinesiowattes krijg ik vaak als reactie? Veel mensen hebben geen idee hoe je het uit moet spreken, laat staan dat ze weten wat kinesiologie is. Terwijl het zo’n ongelofelijk mooie methode is om mensen weer in balans te krijgen. Dus lijkt het me handig om uit te leggen wat kinesiologie nou precies is.

Mix fysiotherapie en acupunctuur

Als mensen vragen wat ik voor werk doe zeg ik vaak “Kinesiologie is een mix van fysiotherapie en acupunctuur”. Dit is ietwat kort door de bocht, maar mensen hebben vaak wel een idee wat een fysiotherapeut doet. Die werkt met spieren, banden, gewrichten en zenuwen (je bewegingsapparaat) en laat het lichaam beter functioneren waardoor pijn vermindert. Een kinesioloog werkt ook met spieren, banden, enz. om je lichaam beter te laten functioneren zodat je minder pijn hebt, alleen kijkt een kinsioloog ook naar jou als geheel. Dus niet alleen naar een spier die pijn doet maar ook, (als dat ten grondslag ligt aan je klacht) of iets je emotionele pijn bezorgt. Als iemand bijvoorbeeld gebukt gaat onder werkdruk, een grote last op zijn schouders heeft, kan diegene onbewust zijn schouders optrekken en nek-, schouder, of hoofdpijn krijgen. De pijn op een bepaalde plek in je lichaam is dan een symptoom van een ander probleem dat speelt. Met kinesiologie pak je de oorzaak van klacht aan en voorkom je dat je klacht blijft terugkomen. Ook bij een acupuncturist heeft men vaak wel een idee wat hij of zij doet. Die prikt dunne naalden in energiebanen (meridianen) om de energiestroom weer op gang te brengen om op die manier de onbalans in het lichaam te herstellen. Een kinesioloog werkt met dezelfde energiebanen alleen gebruikt een kinesioloog geen naalden om bepaalde acupunctuurpunten te corrigeren, maar acupressuur; lichte druk met de vingers op dezelfde punten. Deze acupressuur is een van de vele correctietechnieken van een kinesioloog.

Fysieke houding van invloed op psychische houding

Een meer officiële uitleg van kinesiologie ziet er zo uit: Bij een optimale houding zijn de spieren in je lichaam in balans. Door emoties, voeding, eenzijdige belasting, stressoren (en tig andere dingen) kan spierspanning veranderen. Spieren kunnen dan verzwakken of verkrampen. Als een spier verzwakt of verkrampt is (als gevolg van emoties, stress, enz), zullen andere spieren, organen of energiesystemen hierop reageren. Je bent als mens namelijk één geheel. Er kan door deze compensatie of reactie in het lichaam een verandering in de houding ontstaan zowel fysiek als psychisch, wat kan resulteren in het minder goed functioneren van de mens in zijn totale zijn. Door middel van spiertesten (lichte druk op een spier die in een bepaalde positie wordt gebracht) worden spierzwakten en energieblokkades opgespoord en met bepaalde technieken (afhankelijk van de oorzaak van de klacht) gecorrigeerd.

Het mooiste zijn de reacties van mensen die kinesiologie ervaren. “Heeehhh?! Hoe kan dat nou? Eerst is mijn spier zwak en kan ik de lichte druk niet houden en als je een bepaald punt op mijn lichaam vasthoudt dan wordt mijn spier weer sterk?!” Je hoofd snapt er niets van, maar je lichaam daarentegen snapt het heel goed. Je lichaam weet als geen ander wat het nodig heeft om weer in zijn oorspronkelijke kracht en balans te komen.

Coaching bij stress

Ik noem kinesiologie ‘coaching bij stress’. Naast kinesiologie gebruik ik in mijn sessies ook een bepaalde coachingsmethodiek, PMA coaching. Waar je last van krijgt, hangt af van hoe je gewired bent, wat er in je rugzak zit en hoe lang je maar blijft doorlopen met stress. Omdat iedereen anders is, anders met stress omgaat en een ander verleden heeft, heeft iedereen een andere uitingsvorm van stress. De een krijgt van stress lichamelijke kwalen; pijn in zijn (onder)rug, schouderklachten, (spannings)hoofdpijn. De ander heeft last van slaapproblemen, voelt zich onzeker, somber, angstig of ervaart onrust. En iemand die te lang doorloopt met stress ervaart zowel lichamelijke als psychische klachten. Laat het niet zover komen dat je helemaal onderuit gaat, grijp tijdig in want je voelt haarfijn aan dat er iets moet veranderen. Alleen weet je vaak niet waar je moet beginnen en wat de oorzaak is van je ellendig voelen. Coaching is dé manier om patronen te doorbreken en stress achter je te laten. Je zult al snel lichamelijk, geestelijk en emotioneel een positief verschil ervaren. Ik begeleid je graag in jouw proces op een professionele en liefdevolle manier.

Ervaar het zelf

Wil jij kijken of ik iets voor je kan betekenen? Plan dan een gratis kennismaking op een dag en tijd dat het jou uitkomt via de button hieronder.

Contact Opnemen

Ik heb geen live chat, maar je kunt me wel een mailtje sturen.